webzwerver

wandering through the world (wide web)

Entries for month: February 2019

Lopen week 8 - 2019

» »

Gekker moet het ook niet worden flitst door mijn gedachten heen. Ik ben onderweg van Amsterdam naar Woerden. Deze keer gekozen voor de route langs de rivieren / wateren. Mooi lopen langs de Amstel. Rustige dijkdorpjes / gehuchtjes. Af en toe aan de kant voor een tractor. Heerlijk doorlopen.

Ik besef me de PRkansen halverwege en probeer het tempo vast te houden. De wind maakte het in het begin wat koud maar werd gedurende de loop minder en minder. Eén van mijn mooiste lopen tot nu toe denk ik zomaar.
Met een gemiddelde van 5:30 per km heb ik spontaan een PR op de 50km gelopen Niets officieels maar toch bijna exact 19 minuten sneller. Ik ben trots. Het voelt alsof ik boven de wereld zweef. Super zo'n 'loopje op woensdag'.

Het zou een sowieso een heftige week worden met deze 'trainings-ultra' midweeks en de sjravele op zaterdag. Door die laatste moest ik helaas een streep halen door het overlijden van een oom van mijn vrouw. Met een wake op vrijdagavond en een crematie op zaterdagavond was dat behoorlijk intensief.

Vrijdagavond na terugkomst een vernieuwde website gelaunched. Hier ruim 1.5 maand aan gewerkt. Launch ging goed en verliep zonder problemen. Meteen een speedtest bij Google gedaan. Nog nooit gehad dat deze meteen op een score van 100 uit 100 ging zitten. Uiteindelijk tot 01:30 bezig geweest.

Zaterdag vroeg op om alles in huis te regelen. Zaterdagavond na terugkomst van de crematie in Woerden met ongeloof alle gelopen tijden in Steenwijk bekeken. Wat is daar hard gelopen. De vibe leek er goed in te zitten.

Zondag zou ik ipv zaterdag een 'leuke' afstand lopen. Om nog enigzins het Sjravele gevoel te krijgen besloot ik om de UHT te gaan lopen met als eigenlijke doel deze heen en weer te hobbelen. Zo gezegd, zo gedaan en om omstreeks 09:00 vertrok ik. Korte broek en kort shirt bleken te koud te zijn. Dus al snel had ik de sleeves, handschoenen en muts er bij aangetrokken. Het was koud maar mooi weer om te lopen.

De eerste 6 kilometer gingen dan ook soepel. Maar daarna werd alles minder. Ik kon niet genieten van het lopen. De benen waren niet per sé moe maar het lijf wel. Daarbij had ik moeite met focussen danwel het hoofd leegmaken. Om mezelf een doel te stellen hield ik mezelf voor dat dit het vierde rondje was van Hamme met nog één ronde (de terugweg naar Driebergen) te gaan. Geen moment kon ik me daartoe overtuigen. Ik had geen zin om het frisse bos te lopen. Het beeld van mezelf zittend op een zonnig terras kreeg langzamerhand de overhand.

Het goede gevoel na de 50km van woensdag was weg. De mojo was gone. En ik wist eigenlijk wel dat het een enkele reis terug per trein zou gaan worden. Na 32km aangekomen in Rhenen. Geen vermoeide benen maar had er volledige vrede mee en kocht mijn ticket voor de reis terug. Ronde 5 in Hamme gaat wat worden. Als ik natuurlijk ronde 1 t/m 4 goed doorkom.

Weer een week van meer dan 120km. Het is ook niet gek dat ik vermoeid ben. Er is nog wel wat werk te verrichten. Maar nu eerst bijkomen. Het lichaam (en de geest) wat rust gunnen zodat de focus terug kan komen.

Lopen week 7 - 2019

» »

Week 7 al weer van 2019. En het was wel een superweek. Nog niet eerder zoveel kilometers in één week gelopen. Ik verbaas me er nog steeds over wat een lichaam kan hebben en handlen qua belasting. Vier jaar geleden was dit aantal kilometers in een maand al errug veel. Nu ben ik in staat om zo'n week redelijk schadeloos door te komen. (Nog steeds herstellende dus ik hou een slag om de arm).
Op weg naar Hamme is dit, denk ik ook, nodig.

Op maandag gestart met een speedrun, ondanks mijn goede voornemen om me meer te gaan richten op de langzamere kilometers. Het begon enigzins rustig door het Vondelpark. Ik had besloten om het Rembrandtpark en het Erasumuspark in één run te koppelen. Dat zou ook rustig moet kunnen echter ... ik ben blijkbaar nog niet voldoende opgegroeid om rustig te blijven in het Amsterdamse verkeer. Elke keer wordt ik getriggerd om 'even' voor een tram te gaan, 'even' dat groene stoplicht te halen en 'even' tussen die voetgangers door te schieten. Al met al werd mijn snelheid steeds hoger en kwam er van mijn goede voornemen niets terecht. Dat moest dinsdag beter.

Dinsdag besloten om na het werk (wie vroeg start is ook vroeg klaar -> leve het thuiswerken!) twee rondjes molenvliet te draaien. Nog geen 200 meter van huis of ik zat al volledig in mijn eigen bubbel. Heerlijk in een zen-modus deze rondjes kunnen draaien. Woensdag wederom een tweetal rondjes, dit keer door het Vondelpark. Al in gedachten bij de volgende dag waar een lange afstand op mijn wensenlijst stond.

Donderdag kon ik gelukkig ook vroeg starten in Amsterdam. Hierdoor was ik in staat om 16:15 (na exact 8.5 uur te hebben gewerkt) te vertrekken op m'n Luna's richting Woerden. De eerste dag dat de zon zo ontzettend goed door kwam. Engzins te snel door het Amsterdamse verkeer kwam ik na de RAI onder het tunneltje door al snel na zo'n 5km aan de andere kant van de ring. Ik had een eetschema opgesteld om mijn maag te testen. Om de 5km mocht ik van mezelf wat van een suikerwafel eten. In een mooi tempo wat ik rond de 5:30 per km probeerde te houden liep ik de ene na de andere kilometer weg, Door Waver, wat nog steeds als sluiproute wordt gebruikt door enkele snelheidsduivels in auto's #gevaarlijk.

Langs de hoofdweg over een beroerd gelegd fietspad richting Wilnis, daar op de kruising met de proviniciale weg moest ik wachten op het verkeerslicht. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om me wat warmer aan te kleden. Voorzien van hoofdlamp, reflectieshirt en led-armband ging ik verder in het naderende donker. De weg na Wilnis is mooi in het licht maar donker zonder straatlantaarns en door het vele water leek het direct ook een stuk kouder. De warmte van een stal, 10m van de weg af, was opmerkelijk tussendoor. Vervolgens over de van teylingenweg langs Kanis en Kamerik. Dat was even een lastig stuk. Ik had al besloten om er 40km van te maken dus draaide ik linksaf geestdorp op om het aantal kilometers rond te krijgen. Zo kon ik na 3 uur en 47 minuten mijn eerste duurloop van de week afronden. #jeuh

Vrijdag als dag tussendoor 1.5 rondje VP gedaan. Bijkomen van de dag ervoor, en voorbereiden op de dag er na want zaterdag stonden twee rondjes Oudewater op het programma. Ik was erg benieuwd of dat ging lukken. Het voornemen was om er twee rondjes van te maken. Niet minder. Zo gezegd zo ging ik op pad met het doel om iets rond de 6:00 iets boven de 6:00 te lopen.

Al snel had ik door dat het eetschema van 1x in de 5km niet ging werken. Daarom besloot ik op 1x in de 2km iets te drinken en er een feestje van te maken door 1x in de 4km er ook wat eten (suikerwafel) bij te doen. En mijn maag bleef wederom stabiel #dubbelJeuh. Ik had er op voorhand op gerekend dat de start van het tweede rondje misschien psychisch wat lastig zou zijn (Hamme wordt 5x een rondje) maar ik kon gewoon zonder al teveel problemen rustig doorhobbelen.

Langs het water, vlak voor een bocht, richting het Linschoterbos hoorde ik op een gegeven moment een enorme smak. Geschrokken stopte ik en zag een oudere man langzaam afremmen. Iets verder terug lag, vermoedelijk zijn vrouw, bewegingsloos op de grond. Tussen hen en mij lag een meter of 8 water dus ik kon er niet snel heen. Ik wachte even af wat de man ging doen.

Hij liep op zijn vrouw af die nog steeds stil op de grond lag en probeerder haar overeind te krijgen. Gelukkig kwam er op dat moment iemand aan hun kant van het water aangefietst die direct stopte. Toen er van de andere kant ook nog een fietser aankwam die meteen van zijn fiets afsprong had ik niet meer het gevoel dat ik direct het water in moest duiken en probeerde weer verder te hobbelen. Het stomme was dat 200m na de bocht een brug was die ik op dat moment niet had gezien. Aangezien er al genoeg hulp was liep ik verder. Toch mooi dat iedereen direct van zijn fiets afspringt / stopt om hulp en bijstand te verlenen waar dat nodig is.

Met een wat gemixt gevoel kon ik mijn tweede duurloop (38km) van deze week afsluiten. Ik voelde m'n voeten wel. Ik twijfel nu over het type Luna wat ik in Hamme moet gaan aandoen. Eerstvolgende duurloop maar eens proberen op de Mono's in plaats van de Venado's. Die geven net iets meer bescherming voor de voet.

Zondag was druk met familiebezoek.We waren nog net op tijd thuis zodat ik nog een glimpje zon kan meepakken. In het kader van EDH het rondje gelopen. Anders had ik dat waarschijnlijk niet gedaan. Het wandelen met de hond werkt overigens super als 'uitloop-therapie'. Alle vastzittende spieren komen net genoeg los waardoor alles toch heel anders aanvoelt datn 'voor' het uitlaatrondje.

Een week van 121.4 km volgens Strava. Ik vind het nogal wat. Nu hopen dat alles heel blijft en nog zeker 1 week er vol tegenaan. Tevens bij de eerste 1000 geeindigd van de februari 200km distance challenge op Strava. Zo hoog nog nooit gestaan... en de maand is nog niet voorbij! :D

Lopen week 6 - 2019

» »

Een week van wind en regen heeft me behoorlijk gesloopt maar laten we beginnen bij het begin en dat was maandag waarop ik voor het eerst van m'n leven naar een pedicure ben gegaan.

M'n voeten hadden de laatste tijd behoorlijk wat te lijden gehad en ik had het idee dat er ergens een eeltpit aan het groeien was.
Pedicure was om de hoek, dus met een sporttas vol sandalen voor het schoenonderzoek daarheen getogen. Na intake mocht ik op 'de stoel' zitten waarna bleek dat er wel wat eelt verwijderd mocht worden.

Daarnaast werden in de sessie zo'n 8.5 likdoorns verwijderd. Eén halve inderdaad, die was te diep gegroeid. Dat was blijkbaar de eeltpit die ik langzamerhand begon te voelen. Nadat ook het overtollige eelt was weggefreesd liep ik een stuk lichter voorzien van extra tips naar huis. Voeten voelden goed dus het lijkt wel iets om regelmatiger te gaan doen.

Die dag had ik overigens een leuk rondje in de natte sneeuw gedaan als zijnde een voorbode over wat het weer deze week ging worden. Dinsdag een WTL training gelopen waar ik wel trots op ben namelijk 6 x een sessie van 3 kilometer waarvan de eerste twee gericht waren op 5:30 de kilometer gevolgd door een kilometer op tempo van 4:45. Dat ging wonderbaarlijk goed. Sinds juni 2018 niet meer op dinsdag zo lang gelopen.

Woensdag een erg verlate lunch break run in het Vondelpark. Drukte op t werk zorgde er voor dat ik pas rond 14:00 de deur uit kon. Voor donderdag had ik weer een wat langere sessie ingepland. Met een ZW5 a ZW6 wind tegen bleek dat toch een behoorlijk pittig loopje te zijn van Breukelen naar Woerden. Behoorlijk lopen buffelen tegen de wind waar ik eigenlijk vrijdag nog wat last van had.
Vrijdag was sowieso een bomvolle thuiswerkdag waarin wederom met moeite een LunchBreakRun kon worden ingevoegd. Gevolgd door een druk avondprogramma was er eigenlijk weinig rust die dag.

Zaterdagochtend vroeg opgestaan om de gebruikelijke riedel aan boodschappen in te kopen. Ik kon, voor een zaterdag, hierdoor redelijk vroeg de deur uit. Om 09:50 vertrok ik om de wind op te zoeken in het gebied tussen de Cattenbroeker plas en Harmelen. Voor de wind hoefde ik eigenlijk niet ver te lopen. Die was alom aanwezig. De twee rondjes rennen in een gebied vrijwel zonder beschutting hakten er behoorlijk in.

Zaterdagmiddag en avond wederom volgepland met diverse activiteiten en het coachen van het Dames 2 waterpolo team. Voor de tweede keer dit seizoen hebben we een wedstrijd kunnen winnen! #jeuh. Uiteindelijk in de avond tussen de wedstrijden door alles klaargelegd voor de geplande duurloop vroeg op zondagochtend.

Alles lag er klaar voor alleen ik kon me zelf niet uit bed krijgen. Heerlijk uitgeslapen waardoor er geen tijd meer was voor de lange duurloop. Dus super uitgerust begonnen aan een kort rondje Woerden. Blijkbaar op een heel populair tijdstip want er liepen diverse lopers.

Aangezien ik me erg fit voelde kon ik het niet laten om achter wat lopers aan te gaan. Zo veranderde het rustige loopje in een jacht op andere lopers. En dat voelde goed. Volledig blij na 10km terug wat het weektotaal op 89.4 bracht. Minder dan gepland maar wel de week met een erg goed gevoel kunnen afsluiten. Komende week me maar minder laten verleiden tot snelheidswerk en meer richten op de duurloop. Hamme komt steeds dichterbij!

Lopen week 5 - 2019

» »

De week na de Dutch Coast. Omgaan met het gevoel wat als ik wel was doorgegaan. Anderzijds er ook volledig vrede mee hebben om te stoppen op 50km. De bedoeling van deze week was om in beginsel wat rustig aan te doen en in het weekend de kilometers op te laten lopen.

Maandag begonnen met 2x een rondje VondelPark. Maandagavond lopen klooien om een 'app' aan te maken binnen de Suunto omgeving. Met behulp van een website die het een en ander kan genereren was dit uiteindelijk gelukt. Het doel was om 2km in te lopen en dan 8 x (800m snel + 200m rust) te doen gevolgd door 2km uitlopen. Voor de mooi had ik er ook nog een minimum en een maximum snelheid in gedefinieerd per periode. Zo gezegd zo gedaan zo gestart.

Bij start merkte ik al dat het wat moeilijk was (door de kou) om rustig in te lopen.
Echter bij elke keer dat ik door de snelheidsgrens ging begon t horloge te piepen. Aangezien ik in het donker liep en geen hoofdlamp bij me had kon ik slecht zien waarom er iets ging piepen.
Zo druk werden alle piepjes dat ik ook nog enigzins verdwaalde in het lommerijke Molenvliet. Wat erg goed voor mijn humeur was...
Uiteindelijk eenmaal warm gelopen, met wat licht langs de sportvelden ging het beter, ik raakte gewend aan alle piepjes en deed vol enthousiasme mijn eerste interval-met-behulp-van-app oefening.
Na afloop toch enigzins teleurgesteld dat de segmenten niet automagisch werden doorgevoerd naar Strava. Blijkbaar moet je dit nog apart handmatig bevestigen. Maar goed dat is voor de volgende keer ;).


Woensdag in de sneeuw gelopen - dikke sneeuw wel te verstaan. Op moment dat ik ervoor mijn hond aan t uitlaten was regende het nog. Dus met regenjas en al naar buiten om te constateren dat de wereld wit was geworden. Door de verse sneeuw kon ik al snel niets meer zien door mijn bril. Verder erg bijzonder om zo te lopen.
Donderdag vroeg begonnen en ook eerder naar huis. Hierdoor in staat om niet in het donker over de gladde paadjes te moeten. Dat loopt toch wat minder relaxed.

Zaterdag vier rondjes Molenvliet gelopen, geprobeerd om op 5:30 de km te lopen. En dat lukt wonderbaarlijk goed. Doel was eigenlijk om 16km te lopen maar dit kwam net niet lekker uit met het gekozen rondje. Zondag was het vizier gericht om iets boven de 6:00 p/km te lopen. Met een rondje van 9.5 km toerde ik rustig door Woerden. Super weer om te lopen en deze week te eindigen met een totaal van 89.1km. :)