webzwerver

wandering through the world (wide web)

De schaal van 1 tot erg

Hoe verkeerd is het op een schaal van 1 tot 10 als twee mannen met kalasjnikovs een vergaderruimte van een weekblad binnenwandelen en velen aanwezig vermoorden of ernstig verwonden?

De creatieve vrije geesten werd de mond gesnoerd en zullen niet meer gehoord worden. Alleen het geproduceerde werk rest ons nog. Geproduceerd werk wat de maatschappij niet altijd met evenveel appreciatie in ontvangst heeft genomen. Schokkend, confronterend, satirisch, meer dan een spiegel, soms ver over de rand. Een verzameling niet gelijkgestemde mensen die onherstelbare leed is toegebracht. Misschien zagen ze het aankomen, misschien ook niet. Het volk, de maatschappij, staat op, houdt gedenkmarsen en roept haar onvrede uit.

Stempels van religie worden aangebracht op mensen als een brandmerk van niet passende uniformiteit. Geen religie roept op tot geweld. Mensen roepen op tot geweld. Mensen interpreteren in de naam van het geloof. Mensen roepen in de naam van het geloof en tegen het geloof. De generieke boodschap gaat ten onder aan ruzie over interpretatieverschillen inzake specifieke letters en betekenissen in boekwerken. Boekwerken die met liefde zijn geschreven en geïnterpreteerd door mensen.

Elke schrijver brengt een deel van zijn ziel, zijn denken over in zijn woorden. De schrijver is hierin afhankelijk van zijn woordenschat, zijn doorzettingsvermogen en zijn vindingrijkheid. Verrijkte geesten weten de snaar te treffen bij andere mensen. Mensen worden geraakt, geraken in beweging en komen tot zaken die verder gaan dan wat we ons kunnen voorstellen. 

Daar waar schrijven soms eenrichtingsverkeer wordt genoemd kan de terugslag enorm hard aankomen. De reactie die zich deze week heeft geopenbaard is te fors voor mijn Nederlands-westerse cultuur. Waar woorden bestreden worden met wapens of zweepslagen, daar gaat iets mis. Het verschil van inzicht is te groot, veel te groot; waarschijnlijk wordt een afwijkende mening als te bedreigend of te beledigend ervaren. 

Een systeem als een land kan zelfs afwijkende meningen strafbaar maken. Niet in een land als Nederland wat afwijkende meningen maar wat graag wegpoldert. We kunnen ook niet te sterk stelling nemen, het zit ons handelaren niet in het bloed. Wel in een land als Saudi-Arabië waar de blogger Badawi 1000 zweepslagen krijgt voor het uiten van zijn mening.

Verder weg, minder opvallend, minder in het nieuws maar des te schokkend. Geef voor de lieve vrede hier ook maar een cijfer aan op de schaal van 1 tot erg. Dan geven we het daarmee een plekje en kunnen/moeten we weer verder leven.


Tags: offline

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

Leave this field empty: