webzwerver

wandering through the world (wide web)

Een overvloed aan nieuws

Wat als je goede voornemen bestond uit het starten van een maand mediastilte. Geen Twitter, Facebook, Instagram, sterker nog helemaal geen internet, geen TV, radio en geen krant. Gewoon helemaal niets.

Er van uitgaande dat de meeste goede voornemens maar 14 dagen lang vol worden gehouden  zou je vandaag voor het eerste een glimpje internet kunnen beleven, wellicht wel deze blogpost ... zeer waarschijnlijk pak je het nieuws mee dat in België een tweetal mensen zijn omgekomen na een vuurgevecht met speciale eenheden van de politie. Een lekkere binnenkomer zo in 2015.

Daarnaast zou je je misschien afvragen waarom mensen ineens allemaal een Frans satirisch weekblad proberen te bemachtigen. Je hebt gemist dat een dame hondendrollen roze verft. Je hebt een liquidatie van een 60-jarige vrouw op een balkon gemist. Daarnaast de bekendmaking van de nominaties van de Oscars, zoutzuur op de A73 en een asbestbrand te Wateringen. En wat dan nog wel niet meer?!

Een aantal zaken zullen altijd bij ons blijven, afhankelijk hoe betrokken we zijn geweest bij het daadwerkelijke incident. Het overgrote deel van de mensen is echter tijdelijk, een split-second, deelgenoot van de onheilstijding. Afhankelijk van de manier waarop de boodschap wordt verwoord dan wel in beeld wordt gezet worden we geraakt door de berichten.

Een stroom van data die over ons wordt heengestort. We consumeren het, kauwen even op een bericht en spugen het weer uit op zoek naar een volgend nieuw hapje. Dient het nieuws nog ergens voor? Misschien dat we af en toe aan het denken worden gezet, of dat we zelf naar aanleiding van een nieuwsbericht op waarheidsvinding uitgaan. Dan krijgt het nieuws meerwaarde. Dan ontdekken we zelf wat nieuws.

Nieuws, wat waarschijnlijk goed genoeg is om te delen.


Tags: media

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

Leave this field empty: