webzwerver

wandering through the world (wide web)

Je eigen schrijfstijl kenmerkt je identiteit

Een actieve of academische schrijfstijl zijn beide stijlen die je je aan kan leren. Studenten leren op een bepaalde 'standaard' manier te schrijven zodat ze voldoen aan gangbare omgangsvormen in de Nederlandse of een buitenlandse taal.

Toch heeft iedereen een unieke schrijfstijl. Een stijl die niet alleen tot uiting komt in lange epistels. Zelfs uit Twitter-berichten valt het een en ander af te leiden. Zo meld Techcrunch dat een onderzoeker een tekst-analyse-tool heeft losgelaten op een paar 100 tweets om te achterhalen wat de echte identiteit is achter het Twitter account van  StartupLJackson  .

Op voorhand had hij al een aantal mensen op een shortlist gezet. Van elke persoon op de shortlist heeft hij drie tot vierhonderd tweets verzameld. Op basis van deze vergelijking stond 1 van de onderzochte personen met 90.3% gelijkenis bovenaan.

De API die de onderzoeker heeft gebruikt is de tool "Document Similarity"  en is onder meer gebaseerd op NLP. Door middel van deze API kan je deze aansluiten op je eigen omgeving. Een leuk instrument om eens mee te spelen!

In het gebruik van onze woorden zijn we dus uniek. Mooi voer voor docenten. Vergelijk een ingeleverde paper met al het eerdere werk van een student om zeker te weten dat ze dit zelf hebben geschreven. Eventjes wat zinnen veranderen in een ander werkstuk helpt dus niet meer. Pagina voor pagina kunnen steekproefen worden gehouden of de tekst inderdaad matcht met eerdere schrijfsels. Fraude plegen wordt zo weer een stukje moeilijker.


Tags: webtool

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

Leave this field empty: