webzwerver

wandering through the world (wide web)

Versleten voeten

Rustig ga ik het trapje af. Al verder lopend wacht ik tot Endomondo is opgestart. Het steegje door en Endomondo gaat zijn werk doen. De eerste meters voelen goed. Op een ondergrond van aaneengesloten glad straatwerk is het prettig lopen. Langs de oude rijn gaand passeer ik twee dames die hun hond uitlaten. Ik kijk vlug of ze mij niet nakijken. Het voelt allemaal nog wat onwennig. 

Het plan om voor het eerst een rondje blootsvoets / barefoot te lopen is vanaf nu geen plan meer. Ik loop dus ik besta. Al snel gaat de ondergrond over van gladde effen stenen naar oud asfalt. Het jaagpad langs de Rijn zit vol met scheuren en steentjes. 500 meter vraag ik me af hoe sommige mensen dit soort ondergrond kilometers lang kunnen trotseren. Het lopen is niet prettig want mijn voeten hebben het zwaar en doen eenvoudig weg gewoon pijn.

Gelukkig weet ik dat aan het eind van het jaagpad een glad met vierkante stoeptegels voorzien fietspad op mij wacht. Eenmaal daar aangekomen wordt het lopen ineens heel anders. Als fluweel voelen de natte koude tegels. Mijn voeten hebben nu geen last, ze zijn warm terwijl mijn handen het nu toch redelijk koud krijgen door de relatief lage temperatuur van 3 graden.

Sterker nog, het lopen gaat zo lekker dat ik mijn voorgenomen rondje van 2.5 kilometer besluit uit te breiden. In plaats van links, loop ik rechtsaf over een zelfde soort ondergrond. Daarna op weg naar huis kom ik weer wat oudere stoeptegels tegen.

Langzamerhand merk ik dat mijn voeten dit soort werk niet helemaal gewend zijn. Toch besluit ik om door te gaan en maak het rondje van in totaal 4 kilometer helemaal af. Endomondo op stil en rustig wandelend naar huis. Het is volbracht!

Vrij snel beginnen mijn voeten, met name mijn tenen, luid en duidelijk te protesteren. De laatste 100m naar huis zijn niet prettig. Eenmaal thuisgekomen merk ik al snel dat ik een bloederig spoor achterlaat. Twee tenen zijn behoorlijk kapot.

Na een douche en de wonden iets verder te hebben geïnspecteerd kom ik tot de conclusie dat door het lopen op de harde ondergrond de huid teveel te verduren heeft gehad en domweg afgesleten is. Mijn tenen sleten blijkbaar harder dan de bal van de voet, hierdoor zijn ze open gegaan. Blijkbaar moeten de voeten hiervoor toch iets harder zijn. Weer een les geleerd.

Hieronder de tijdregistratie van Endomondo, op naar de volgende barefoot ronde!
 


Tags: lopen · offline

1 response so far ↓

Mark Blonk - Jan 19, 2015 at 12:58 PM

Zo, nog een poging. ;-)

Ik zag het, ik las het en ik dacht: tof hij heeft het gedaan!
Veel herkenbare problemen hoor, oud asfalt begin ik nu pas zo'n beetje aan te wennen, maar heeft anderzijds ook wel te maken met je loopstijl. deze ontwikkelt zich nog gaandeweg. als je maar goed luister naar de feedback.
De meeste mensen kijken idd wel een beetje vreemd, maar das wel leuk. ik merk dat sommige mensen ook oprecht geinteresseerd zijn en vragen stellen. ook miin tenen hebben het moeilijk gehad en soms nog weleens, bloedblaren, ietwat geirriteerd enz. Ook dit wordt minder, eigenlijk is het een beetje opnieuw leren lopen. Wat me wel opviel is dat je meteen van vreugde veel gelopen hebt.
Ik liep natuurlijk al eens barefoot, maar ik ben begonnen met een week lang in de pauze een klein half uurtje buiten op blote voeten te wandelen. daarna de schema's aangehouden zoals vermeld op mijn website: www.markrent.nl .
En zoals je gelezen hebt ben ik daar recentelijk vanaf gestapt, voor de begin opbouw is het wel een aanrader.

Samen Barefoot de Spieren voor Spieren Run!

Ik hoop dat het je bevalt, maar voel je niet verplicht en luister naar je lichaam.

Leave a Comment

Leave this field empty: