Marathon van Rooi / Sint Oedenrode

Eens in de vijf jaar wordt de Marathon van Rooi in Sint Oedenrode georganiseerd door Fortuna '67. Het leek me mooi om deze mee te lopen gezien de kleinschalige opzet. Na twee maanden van niet / nauwelijks voorbereiding wat ingecalculeerd was in September maar in Oktober wegens drukte gewoon echt niet kon was het op 5 november zover.

Door de weinige duurtraining had ik het voornemen om er vol in te gaan al laten varen. Enigzins behoudend startte ik om de spieren wat op gang te laten komen. Na een korte licht ongelovige vraag van Endy Kasanardjo of ik echt met lange broek ging lopen had ik toch mijn twijfels aan de kant gezet en gekozen voor de korte variant. Iedereen sprintte naar mijn gevoel bij de start om 11:05 weg. Direct redelijk in mij zelf gekeerd besloot ik mijn eigen tempo te gaan lopen en liep vrijwel direct alleen.

Na twee kilometer had ik het gevoel dat het wel goed zat met 'de spieren' en bedacht me dat het toch prima was als ik tussen de 5:30 en 5:35 zou blijven lopen. Gewoon kijken hoe lang dat goed zou gaan. In Amsterdam op de bosbaan had ik dat eerder dit jaar circa 21km kunnen volhouden. Ik was benieuwd hoe het nu zou gaan verlopen. Men zei dat het de marathon veel mooie natuur had. En dat is het gekke. Vrijwel niets van de natuur kan ik me herinneren. Sommige doorkijkjes staan me bij maar een stuk minder dan normaal tijdens een loop.

Temeer het geklets van het groepje waarin ik toch was verzeild. Het tempo van 5:30/5:35 had er voor gezorgd dat ik toch de 1e 10km wat mensen had ingehaald. Dit groepje van twee lopers en een begeleider bleeft echter steeds hetzelfde tempo lopen. Veel geklets tussen de begeleider op de fiets en naar wat later bleek een halve marathon loper zorgden voor veel afleiding en of ik er nu een paar meter achter liep of er voor. Beide was wel prettig en zo vlogen de kilometers voorbij.

Tot een km of 25 was ik redelijk goed in staat om mijn eigen tempo te maken. Doel nog steeds om rond die 5:30/5:35 te blijven. Daarna werd het ineens een stuk lastiger en zakte ik een aantal kilometers meer naar de 5:40 waarop de de aflossing van de halve marathon loper er zich wat nadrukkelijker mee ging bemoeien. Deze loper was een soort van rekenwonder want we werden regelmatiger voorzien van te verwachtte einddtijden met het huidige tempo wat we liepen, het verval in tijd wat we hadden opgelopen na de wisseling etc.. etc.. Wonderlijk.

Vanaf km 30 mochten we zo'n 2 km vol tegen de wind in, dat was even bijten zeker omdat in die buurt er ook nog wat hagel voorbij kwam. Maar daarna was het een soort van aftellen / wegstrepen van kilometers. En dat voelde lekker. Op het eind nog een sprint naar de finish om daarna redelijk wezenloos wat gesprekken te houden.

Officiële finishtijd 03:51:02 wat 1 seconde scheelde met mijn geklokte tijd :). Nog even binnen aan tafel gezeten maar dat voelde op de een of andere manier vreemd aan. Snel terug in de auto naar Woerden waarbij ik 2x een verkeerde afslag,  ondanks de extra koffie bij een tankstation, heb genomen. Op naar de volgende! Alle vrijwilligers bedankt voor de organisatie, het enthousiaste bemannen van alle drankposten en het wijzen van de weg!

Subscribe to Webzwerver

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe