webzwerver

wandering through the world (wide web)

Ik meet dus ik besta

Een zoekopdracht op Twitter met de term "runkeeper" geeft zo'n 30 tweets per 5 minuten weer. Met haar, naar eigen zeggen, bijna 30 miljoen gebruikers is het waarschijnlijk dat dit eerder regel dan uitzondering is. 

Alhoewel Endomondo en Strava ten opzichte van Runkeeper enigzins achterlopen met berichten over afgeronde trainingsmomenten; ook die aantallen mogen er zijn. Daarnaast zijn er nog apps als Nike+, Runtastic, Looptijden en kan je wegrennen onder het mom van de #zombiesrun. 

Geen sportapp zonder 'sociale' functies waarmee behaalde doelen en voltooide trainingen gedeeld kunnen worden. Naast de externe sociale deelopties zijn er verschillende mogelijkheden om binnen het eigen netwerk van de desbetreffende app te meten en te vergelijken. Op Strava en Endomondo kan je meedoen aan maandelijkse wedstrijden voor de snelste 10k of het hoogste aantal kilometers.

Daarnaast kan je op Strava een willekeurig iemand anders met jezelf vergelijken qua hardlopen op gangbare afstanden als de 5 en 10km, voor wielrenners liggen deze afstanden natuurlijk anders. 

Alle gelopen trainingen zijn inzichtelijk en meetbaar, sterker nog door de verschillende vergelijkingsmogelijkheden wordt het haast een 'moetje' om de deur uit te gaan en pas te gaan bewegen als je favoriete meeteenheid in werking is gezet. Je zou toch niet willen dat je gemiddeldes naar beneden gaan ofdat je een dag op je online trainingsschema niet kan afvinken alleen omdat je een lege telefoonaccu hebt.

Zwetend en nahijgend van de laatste eindsprint druk je met voldoening op 'save this activity'. Je kan pas echt zeggen dat je iets gedaan hebt als het wordt voltooid met "Just completed a ... run with ...". 

En dan ... moet je natuurlijk wachten op de reacties. Want de app geeft je prestatie na het eenzame gezwoeg meer glans, ze zorgt voor het sociale sausje van waardering, likes en commentaar. 


Tags: lopen · webtool

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

Leave this field empty: