Statuscheck

Statuscheck
Photo by Piret Ilver / Unsplash

Ik sta op de weegschaal en kijk naar de schommelde wijzer die mijn gewicht aangeeft. De wijzer schommelt niet omdat hij even het midden moet vinden omdat ik net op de weegschaal ben gaan staan. Hij schommelt omdat ik net de trap op ben gelopen en geeft het ritme van de daaruit voortkomende verhoogde hartslag keurig weer.

Als de wijzer na enige tijd tot stilstand komt geeft hij een aantal kilo's weer wat net wat lager is dan ik had verwacht. Ik schrik toch, al is het niet geheel onverwacht. Als ik in het voorbijgaan van de spiegel naar de voordeur een blik op mezelf wierp was het me al opgevallen dat er niet veel vet meer op de botten zat.

Weer bijna geheel terug op m'n gewicht na de MiMil'Kil is niet per se een goed teken. Die tocht was een behoorlijke slijtageslag geweest. Dat ik nu na vier weken van het volgen van een trainingsschema ook weer op dat gewicht ben zegt wel iets over mijn status.

De combinatie van een verkoudheidsvirus, een behoorlijk aantal kilometers per week en drukte op het werk heeft duidelijk zijn uitwerking. Het ritme om vroeg op te staan heeft z'n gevolgen op mijn voedselinname. Althans ik heb de laatste tijd behoorlijk wat loopjes droog gelopen.

Geen eten en drinken dus in de ochtend terwijl ik mijn kinderen altijd heb voorgehouden dat dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Nu even onderuit en bijkomen. Ik hoop dat ik met enkele dagen weer volledig hersteld ben om de drie bruggen ultra te gaan lopen.

Op zich is het wel grappig dat de Whoop met de gemeten herstelstatus goed overeenkomt met mijn eigen gevoel de laatste dagen. Mijn gemeten herstel na een nacht komt de afgelopen dagen gemiddeld neer op circa 30% volgens dit apparaat. De HRV is bijzonder laag. Dus ergens heeft deze gadget wel in de gaten dat er iets loos is.

Ondertussen maar eens goed gaan nadenken hoe ik mijn lichaam van voldoende energie kan voorzien zodat ik deze kilometers kan blijven lopen en in dit leeftempo alles kan blijven doen.

Het lopen (op vet) moet er ook niet toe leiden dat ik roofbouw op mijn lichaam pleeg. Anderzijds is deze terugval mogelijk meer te wijten aan de vele virussen die nu rondwaren. Voorlopig maar regelmatig mijn gewicht checken. Weer een cijfer wat ik in de gaten moet houden.

Subscribe to Webzwerver

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe