webzwerver

wandering through the world (wide web)

Altijd dezelfde route lopen? Gebruik een route generator!

Ben jij er ook zat van om altijd hetzelfde rondje te lopen? Kan je je standaard route linksom en rechtsom dromen? Dan is het tijd voor de route generator. De route generator geeft je nieuwe inkijkjes op bekende omgevingen of richting in onbekende omgevingen.

mapmyrun

De eerste site / app die we onder de loupe nemen is mapmyrun.com Na een account aan te hebben gemaakt kan je direct een route aanmaken. Vergeet niet onder je profiel om een locatie in te voeren. Dit zal het standaard vertrekpunt zijn van de route creator. 

Eventueel kan je het startpunt nog aanpassen in de "route genius". Tezamen met de gewenste afstand (een test met 21 km) wordt een route gecreëerd.  De gegenereerde route is afgerond in totaal 22 kilometer lang. Redelijk dicht bij de gewenste afstand! 

mapmyroute optiesTwee hernieuwde pogingen geven vervolgens 28 en 20 kilometer aan. Helemaal exact 21 kilometer lijkt lastig te zijn. Na de route op te slaan kan je deze versturen naar je telefoon, bookmarken of wijzigen.

Door op wijzigen te klikken kom je op dezelfde pagina als het handmatig aanmaken van een route.

Verschillende opties worden aangeboden in een pop-up menu. Vervolgens kan je de route wat tweaken totdat je tevreden bent. 

routeloops

Routeloops genereert ook routes op basis van een start/eind locatie. De website is gratis maar heeft wel wat banners lopen. Door te kiezen voor de kaartoptie OSM worden de mogelijkheden uitgebreider om de gegenereerde routes te tweaken. 

De eerste route die ik laat genereren zit 5 mile (standaard meeteenheid, welke overigens kan worden aangepast onder settings) naast de opgegeven afstand van 10 mile. Een nogal forse uitbreiding dus. Pas in de derde poging wordt me een aantal mile voorgeschoteld wat ik ongeveer wens te gaan lopen. 

Enig nadeel hiervan is echter dat ik zo'n 3 mile via de A12 zou moeten gaan lopen. Door direct over de route heen te gaan met de muis kom je er achter dat alle punten draagbaar zouden zijn. Met andere woorden ik zou in staat moeten zijn om de punten naar de parallelweg te slepen. Na vier pogingen eindig ik met een totaal opnieuw gegenereerde route in plaats van mijn voorgestelde aanpassingen. Nu overigens echt rond de 10 mile en niet over snelwegen. 

Onder settings kan je wel de optie "avoid limited acces - highway" aanvinken, of dit alle snelwegen buiten spel zet is nog even de vraag. 

De uiteindelijke route kan je exporteren als .gpx bestand, of direct importeren in je mapmyfitness account.

Conclusie

Routeloops is leuk om uit te proberen maar werkt net iets minder verfijnd. Mapmyrun heeft het genereren van routes beter onder de knie en heeft betere mogelijkheden om de route aan te passen. Voor deze extra functionaliteiten betaal je, als mvp member, een (bescheiden) prijskaartje.

Opmerkelijk

 Mapmyrun lijkt het systeem echter niet helemaal zelf te hebben ontwikkeld. Als we de website routeloops goed bestuderen is er een duidelijke koppeling met mapmyfitness. En onder de mapmyfitness structuur valt weer mapmyrun.  De verschillen zijn daarom opmerkelijk, daar waar routeloops een stuk minder gebruiksvriendelijk is, scoort Mapmyrun juist de punten.


Tags: lopen · webtool

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment

Leave this field empty: